logo-bg-1
hero-01

“Liefde geven krijg je terug”

Ik begeleid twee mensen. De eerste is een in zichzelf gekeerde man, flink in de schulden, die nogal bot uit de hoek kan komen. Hij wilde niet erg meewerken, had al eerdere maatjes weggestuurd. Ik kon wel tot hem doordringen, hield hem een spiegel voor. Ieder mens heeft een gevoelige plek. Hij heeft een zoon van 19. ‘Wij gaan dit voor jouw zoon doen’, zei ik. Dat wilde hij wel en hij ontdooide. En het werkte. Dan loop ik blij naar huis en zijn mijn kinderen trots op me.” 
Waadjid Lalmohamed (56) was werkzaam als hypotheek- en assurantieadviseur, maar raakte zijn baan kwijt als gevolg van de crisis. Dat was drie jaar geleden. En drie jaar lang is hij nu al maatje in het project Budgetmaatjes070. Hij begeleidt mensen met problematische schulden, door geduldig met hen beginstappen te zetten zodat ze zelf de regie weer in handen krijgen. “Ik zocht vrijwilligerswerk via de organisatie PEP omdat ik nuttig wilde zijn voor anderen en kwam bij Stek uit. Stek staat bij PEP hoog aangeschreven als een professionele organisatie met veel ervaring in het begeleiden van vrijwilligers. Vanwege mijn financiële achtergrond leek schuldhulp me interessant en ik wil graag direct met mensen omgaan. Daarom koos ik voor dit maatjesproject.” 
Wat is het verschil met de schuldhulp van de gemeente? “Wij kunnen vrijer met de deelnemers praten. De gemeente komt vaak pas kijken als de cliënt er al te diep in zit. Als je het voortraject goed verzorgt, zou een kwart van de gevallen te voorkomen zijn. Ik begeleidde een man die in een afbetalingsregeling zat bij de belastingdienst. Hij sloeg een keer een termijn over omdat hij een buurman wilde helpen. Je mag die afbetaling niet onderbreken, dus moest hij zijn schuld in één keer voldoen plus boetes. Dat wist hij niet, hij kent nauwelijks Nederlands en had de kleine lettertjes overgeslagen. Als de schuldeiser weet dat hij nauwelijks Nederlands leest, kan zoiets dus voorkomen worden.” 

Wat doe je als maatje? ”Ik ben vooral bezig samen met de deelnemer de boel thuis op orde te krijgen en de problemen in kaart te brengen. Ik wil niet onderdeel van die problemen zijn, maar ik wil samen verder komen richting het begin van een oplossing. Maar de mensen moeten zelf de stappen zetten. De tweede man die ik begeleid was door het strikte beleid van de overheid in de problemen gekomen en begreep niet dat de oplossing ook bij de overheid lag. Dat de overheid ook helpt en dat daarvoor nodig is dat je thuis de boel op orde hebt. En als zij bij de overheid daarvan weten, kunnen ze je ook helpen. Maar stress om schulden helpt niet. Deze mensen leven in stress en dan komt er iemand die ze niet kennen. Laat ze eerst aan je ruiken en voelen en begin niet met regelen. 

Lukt het altijd? En wat krijg je van deze mensen terug? “Minimaal contact is soms het hoogst haalbare, maar dat kan al belangrijk zijn. Het is mensenwerk, dus je kunt altijd iets bereiken. Ik leerde het al in mijn jeugd: mensen verzorgen en helpen. Het gaat om liefde en deze mensen voelen dat. Dat je liefde geeft motiveert me om hiermee door te gaan, want liefde krijg je terug. Als je helpt, word je zelf ook toegankelijker voor anderen. Onbewust ben ik ook geestelijk gegroeid, de mensen die ik ontmoet geven dus ook mij energie.” 

Waar ben jij goed in?

 

Praktische informatie

Locatie  
Aantal uren  
Tijdstip  
Minimale leetijd  
Dit vragen we van je  
Dit krijg je van ons